Waarom een EHBO cursus volgen?
Volgens de wet (artikel 255 en 450 Wetboek van strafrecht) heeft elke burger de plicht een medemens in nood te helpen. Dit houdt in dat eenieder verplicht is bijstand te verlenen voor zover zijn kennis en kunde dit toe laat.
De minimale hulp die je een medeburger in nood moet bieden is het inroepen van professionele hulp, door bijvoorbeeld 112 te bellen en eventuele slachtoffers gerust te stellen en hen niet aan hun lot over te laten.
Indien uw interesse tot het volgen van een cursus is gewekt, neemt u dan gerust even contact op voor verdere informatie, of geef u direct op als lid / cursist via een van de inschrijfformulieren elders op deze site.
Wanneer men in staat is zelf eerste hulp te bieden voordat de professionele hulp arriveert, kan erger letsel worden voorkomen en zelfs het verschil maken tussen leven en dood.
Daarom volgen velen een EHBO-cursus: om niet machteloos toe te kijken wanneer iemand gewond is, maar om meer te kunnen doen dan afwachten en de gewonde gerust te stellen.
De cursus EHBO wordt gegeven volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis aan de hand van Het Oranje Kruis boekje 27-e druk.
De Basiscursus:
Gegadigden voor een eventuele volgende cursus kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier voor plaatsing op de wachtlijst, nadere informatie over een volgende cursus zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden.
Cursisten die, om welke reden dan ook, niet aan de reanimatie willen of kunnen deelnemen krijgen –als ze slagen- een certificaat en mogen zich “niet gediplomeerd EHBO’er” noemen.
Om een basis cursus te organiseren dienen er minimaal 10 deelnemers ingeschreven te zijn.
Heeft u vragen over de basiscursus neem dan contact op met EHBO-Tiel via mail: ehbo-tiel@outlook.com. Wilt u inschrijven voor de basiscursus, dan kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier, wij nemen dan contact met u op over de definitieve datum wanneer de cursus aanvangt.
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Vijf belangrijke punten bij het verlenen van eerste hulp
- Dienstverlening op EHBO gebied bij evenementen welke worden georganiseerd in Tiel en Omgeving.
- Emotionele reacties
- Eerste Hulp verlenen en de kans op infectie
- Stoornissen in het bewustzijn
- Stoornissen van de ademhaling
- Actieve bloedingen
- Shock
- Wonden
- Elektriciteitsletsels
- Kneuzing en verstuiking
- Botbreuken en ontwrichtingen
- Letsels van oog, neus en oor
- Tandletsel en tand door lip
- Oververhitting
- Onderkoeling
- Bevriezing
- Vergiftigingen
- Steken en beten
- Verband- en hulpmiddelen
Het EHBO-diploma is 2 jaar geldig, maar om de kennis op peil te houden is het bijwonen van jaarlijkse herhalingslessen verplicht. De geldigheid van het EHBO-diploma wordt verlengd door per cursusseizoen 6 lessen van 2 uur te volgen. Na het behalen van uw diploma schrijven wij u graag in als lid van onze vereniging om bij ons de herhalingslessen te volgen. Natuurlijk staat het u vrij om lid te worden bij een vereniging van uw keuze.
Herhalingslessen:
De herhalingslessen worden zowel in voor- als najaar georganiseerd. De lestijden zijn van 19:30 tot 21:30 uur. Gezien het grote aantal leden dat de vereniging telt, zijn wij genoodzaakt iedereen in te delen op vaste avonden waarbij wij zoveel mogelijk rekening houden met de voorkeur die men aan geeft op het aanmeldformulier, of aan het begin van een seizoen.
Zodra een lid is ingedeeld voor de herhalingslessen, sturen wij een mail of uitnodigingsbrief met de lesdata waarop men is ingedeeld. Bent u een keer verhinderd, dan kunt u overleggen met het secretariaat over een alternatieve datum waarop u de gemiste les kunt inhalen.
Per seizoen variëren de onderwerpen die aan bod komen.
Reanimatie en bediening van de AED is een jaarlijks terugkerend onderwerp.
Voor meer informatie over lidmaatschap en herhalingslessen kunt u mailen naar ehbo-tiel@outlook.com